TONNY

medewerker hulp bij het huishouden

“Ik voel mij een rijk mens!”

Tonny Schaufeli-Van Ballegooij wordt blij van haar baan bij Interzorg. 

Ze is medewerker huishoudelijke verzorging en vertelt met aanstekelijk enthousiasme over haar werk: “Ik ben 63 en doe dit mooie werk nog met zoveel plezier! Als ik ’s morgens naar mijn werk fiets, voel ik mij het rijkste mens van de hele wereld!”

LIEF

Grad krijgt vooral hulp in het huishouden want z’n handen willen niet meer zo. Door artrose zijn kleine bewegingen lastig. Daarom kreeg hij 7 jaar geleden een paar uur per week huishoudelijke hulp. Dat werden er snel meer omdat zijn vriendin helaas dement werd. Om die reden wonen ze nu ook niet meer samen. 

“Dat is moeilijk, maar gelukkig wonen we nu wel weer in hetzelfde gebouw”, vertelt Grad. “Ik ga er dan ook elke middag heen. Dat verdient ze, ze is zo lief!”

Kwaliteit boven leeftijd 

Tonny werkte eerst voor Pantein maar die stichting werd overgenomen door Interzorg. “Ik had het wel even benauwd”, vertelt Tonny. “Wie zit er nou te wachten op een medewerkster van in de 50? Maar Interzorg verraste me positief met de boodschap: Het gaat ons om kwaliteit, niet om leeftijd!''. 

Na 7 jaar is Tonny nog steeds blij met haar nieuwe werkgever. “Interzorg is begaan met zowel cliënten als werknemers. En als me iets dwarszit, dan kan ik dat delen. Bijvoorbeeld over de bescherming tijdens corona. We botsen wel eens, maar we komen er altijd uit.”

Dankbaar
Een van de cliënten waar Tonny regelmatig komt is de 90-jarige Grad van Lent. Een fiere lange man met een vlotte babbel. “Grad kan nog veel zelf”, vertelt Tonny trots. “Met zijn scootmobiel doet hij boodschappen en hij kookt elke avond zijn eigen potje.” 

Sinds kort doet hij dat op inductie omdat zijn nieuwe huis geen gas heeft. Grad: “Dat was even wennen, maar nu heb ik het door. Op standje 1 kan mijn soep lekker lang trekken.” Bij de dingen die niet meer zelf lukken, krijgt Grad hulp van Interzorg. En daar is hij dankbaar voor. “Tonny zorgt heel goed voor mij!”

Sterke band
Grad en Tonny kennen elkaar vrij goed. Tonny: “Ik kom al 7 jaar bij Grad en dan bouw je een band op. Soms raken de dingen je te veel. Bijvoorbeeld toen de vriendin van Grad apart moest gaan wonen. Dat vond ik moeilijk. Toen heb ik bewust een beetje meer afstand genomen. Gelukkig is ook dat bespreekbaar bij Interzorg.” De sterke band tussen Grad en Tonny is gebleven. “Ik loop regelmatig binnen om te kijken of hij iets nodig heeft. Zo heb ik laatst nog gauw een boerenkiel gehaald toen hij naar de carnavalsviering wilde.”


90 jaar wijsheid 

Als het aan Grad ligt, maakt Tonny tijdens haar werk even tijd voor een kop koffie: “Het is al zo hard werken voor haar.” Tijdens de koffie hebben ze het samen over voetbal of koken. Maar ook over persoonlijke dingen. En Tonny geeft tips over het gebruik van alle hulpmiddelen die er zijn. “Dat gaat van rollator tot incontinentiemateriaal”, lacht Tonny. “Grad staat open voor advies en ik krijg er 90 jaar aan wijsheid voor terug!”


Wil jij werken met een glimlach?