MARCEL WAS SLAGER EN WERKT NU IN DE THUISZORG

Marcel Rubens was 56 toen hij besloot om de zorg in te gaan. Hij was slager en werkte op dat moment in de internationale vleeshandel, een baan met veel prestatiedruk. Door de coronapandemie stopte dat werk en besloot Marcel het roer om te gooien: “Mijn vrouw en dochter werken in de zorg en ik dacht: dat ga ik ook doen!” Gezien zijn leeftijd wilde hij geen 3 jaar meer naar school en koos hij voor een verkort leerwerktraject. 

Inmiddels werkt hij met veel plezier als verzorgende IG bij Interzorg: “De thuiszorg is heel mooi, ik zou niet meer terug willen naar mijn oude vak.”

Een opleiding van 3 jaar in 14 maanden

Marcel volgde de verkorte mbo 3-opleiding tot verzorgende IG bij Zorgcollege. Normaal gesproken duurt die 3 jaar. Nu maar 14 maanden. Marcel: “Dat is pittig, maar goed te doen. Ik heb mijn sociale activiteiten in dat jaar op een laag pitje gezet. Even geen feestjes en partijen. Maar sporten deed ik wel gewoon.” Teruggaan naar school was wel even wennen voor Marcel: “Er kwam heel wat op me af. Maar na een maand of anderhalf had ik het door en gingen de opdrachten me goed af. Tegen anderen zou ik zeggen: maak je geen zorgen als je in het begin door de bomen het bos niet ziet. Na een paar weken komt het goed, echt waar!”

De sleutel tot succes: samenwerken en plannen

Over zijn eerste opdracht deed Marcel maar liefst 12 uur. Hij wist dat dat niet de bedoeling kon zijn. “Ik ben toen gaan samenwerken met mijn medestudenten en dat hielp. Het was niet alleen leuker, maar we leerden ook veel van elkaar, stimuleerden elkaar en waren elkaars stok achter de deur.” Ook plannen is belangrijk als je in zo’n korte tijd je diploma wilt halen, ontdekte Marcel. “Ik maakte een planning en hield me daaraan. Als ik me voornam om op zondag een opdracht te maken, dan deed ik dat. Op die manier is de verkorte opleiding goed te doen. Dus mijn advies is: werk samen en plan goed!”

"Maak je geen zorgen als je in het begin door de bomen het bos niet ziet. Na een paar weken komt het goed, echt waar. Mijn advies: doe het samen en plan goed!'' 

Marcel Rubens

Goed geholpen bij Interzorg 

Na lange tijd terug de schoolbanken in was spannend. En voor het eerst in de zorg aan de slag ook. Gelukkig werd Marcel bij Interzorg goed begeleid en ingewerkt: “Ik heb eerst met verschillende collega’s kunnen meelopen en mijn werkbegeleidster bij Interzorg was fantastisch. Zij is heel ervaren en heeft me echt door de opleiding heen geholpen. Ze liet me vooral veel handelingen zelf doen en greep pas in als het nodig was. Gelukkig was dat bijna nooit het geval.

Elke deur is anders

Marcel wist al meteen dat zijn hart bij de thuiszorg lag: “Steeds bij andere mensen op bezoek gaan, vind ik interessanter dan elke dag met dezelfde groep werken op een afdeling. En het leuke aan dit werk is dat elke deur anders is. Je stapt steeds een ander leven binnen en ik vind het mooi dat cliënten mij toelaten in hun privéleven. Dat ze mij dat vertrouwen geven.” Marcel heeft het enorm naar zijn zin: “Dat komt ook door mijn collega’s. We zijn een hecht team. Als iemand eens een vrije dag wil of een dienst wil ruilen, dan is dat binnen ons team zo geregeld. En als we tijd hebben drinken we samen een kop koffie. Het bevalt me hier uitstekend!”

"Ik wilde geen 3 jaar meer naar school en koos daarom voor een verkort leertraject"

Marcel Rubens


Wil jij werken met een glimlach?