ANITA 

Palliatief verpleegkundige

''Ja, ik zie je!''

Thuiszorgorganisatie Interzorg heeft oog voor de toekomst en kijkt steeds naar nieuwe mogelijkheden. Ook als het gaat om palliatieve zorg. 

Dat bevestigt cliënte Toetie Knoops-Gentenaar:  “Om de week belt Anita van Interzorg mij via mijn tablet. Ik installeer me dan altijd lekker op de bank. Ons gesprek begint standaard met: Ik zie je! En daarna hebben we het over koetjes en kalfjes, maar ook over praktische of juist moeilijke dingen. Anita brengt me vaak op nieuwe gedachten. Dat is fijn!”


"De directeur voelt als een naaste collega. En nu ik erover nadenk, ik weet eigenlijk ook alleen haar voornaam."

Anita - Palliatief Verpleegkundige

Palliatieve zorg

Dat Toetie ziek is, valt niet meteen op. Maar achter die aanstekelijke lach, zit een verdrietig verhaal: “Mijn man werd ongeneeslijk ziek en ik heb lang voor hem gezorgd. Via Interzorg kreeg hij palliatieve zorg en leerden we Anita kennen. Met haar konden we fijn praten. Ook na de dood van mijn man hielp ze me met de verwerking. Juist in die periode kreeg ook ik kanker en had ik zelf palliatieve zorg nodig. En ik wilde niemand anders dan Anita!” Dat is gelukkig wederzijds, ook Anita wil graag blijven komen, zelfs al is het een stukje buiten haar werkgebied. ''Interzorg staat daar volledig achter'', vertelt Anita. “Logisch, want het is de beste optie voor de cliënt!”

Beeldbellen

Toetie ziet Anita elke week. De ene week bij haar thuis in Nijmegen en de andere week via beeldbellen. Dat bevalt goed. “Ik deed al veel op mijn tablet en dat beeldbellen is heel eenvoudig”, vertelt Toetie. Anita bevestigt dat. ''Ik hoefde niet eens uit te leggen hoe het werkt. En ook voor mij is het fijn. Ik hoor en zie hoe het met haar gaat en het is natuurlijk heel efficiënt.”

Meer dan een kopje thee!

“Wat mijn werk inhoudt? Nou, ik drink vooral heel veel thee met mijn cliënten'' grapt Anita. Maar voor beiden is het veel meer dan dat. 

Toetie: “Anita voelt vertrouwd en ze is heel professioneel. Met haar deel ik andere dingen dan met familie of vrienden. Ze zet me aan het denken.

Anita vraagt zich wel eens af wat het dan precies is wat ze doet. “Ik weet het niet altijd,” zegt ze, “maar ik durf stiltes te laten vallen. En dat zijn meestal de momenten waarop er iets loskomt.” 

''Kan niet bestaat niet bij Interzorg. Zo komt Anita eigenlijk voor gesprekken, maar ze helpt me ook met mijn sokken als dat nodig is.'' 

''Ik ben heel blij met de mensen van Interzorg'', vertelt Toetie stralend. “Ook met de collega’s van Anita die wekelijks komen voor de verpleegkundige zorg en voor de huishoudelijke taken. Stuk voor stuk zijn het lieve warme mensen!” Toetie is dan ook van plan om nog lang gebruik te maken van Interzorg. “Ik ben nu 73 en heb besloten om 90 te worden. Dus ik zeg altijd tegen Anita: Je moet nog 17 jaar!”

Wil jij werken met een glimlach?